Maistas ir sveikata - dvi pokalbių temos, kuriose visi jaučiamės ekspertais. Ką valgyti, ko nevalgyti, kas sveika, o kas ne - galima kalbėti valandų valandas. Deja, daugumoje tai ne žinios, o paplitę mitai. Aliejus - ne išimtis. Beveik visi vienokia ar kitokia forma jį vartojame, bandome pirkti "gerą", tačiau dažniausiai apie jo gerumą sprendžiame iš kainos. Pageidautina, kad jis būtų mechaniniu būdu spaustas "Extra virgin" ir... žinios tuo išsenka.

Autorė ir alyvų aliejaus ekspertė Nancy Harmon Jenkins visai neseniai "Wall Street Journal" straipsnyje atskleidė keletą tiesų ir labiausiai paplitusių mitų apie aliejų ir jo vartojimą. Atkreipiame dėmesį, kad kalba eina tik apie extra-virgin aliejų. Visi kiti, etiketėse pažymėti kaip grynas ar natūralus tėra industrinis perdirbtas blyškus produktas, kuriame tikro aliejaus pridėta tik dėl kvapo.

1. Aliejų pirkite tamsaus stiklo buteliuose, arba dar geriau - skardinėse Bet koks aliejus, pastovėjęs saulėje ar kitoje karštoje vietoje, praranda savo teigiamas savybes per keletą dienų.

2. Kreipkite dėmesį į kainą. Kaip ir vynas, geriausias extra-virgin yra brangus. Taip yra dėl rankinio derliaus surinkimo, išspaudimo vos kelios valandos po derliaus nuėmimo, dažnai toje pačioje vietoje kur alyvos ir auga.

3. Būkite etikečių snobai. Etiketėse paprastai nurodyti svarbiausi duomenys - išauginimo vieta, data, rūšis, kartais net rūgštingumas. Laikoma, kad geriausių aliejaus rūšių rūgštingumas neturėtų viršyti. Atkreipkite dėmesį į medalius ir kitus paskatinimo ženklus, taip pat DOP, DO, DOC ir PDO raides, kurios reiškia originalią kilmę. Ekologinis sertifikatas taipogi yra nebloga kokybės garantija.

4. Pagaminimo data dažnai yra gamintojo pasididžiavimas. 2014-15 metų šiaurės pusrutulio derlius laikomas vienu iš geriausių istorijoje. Jokiu būdu nepirkite aliejaus, kuriame parašyta "Geriausias iki -- ". Supilstytą į butelius aliejų leidžiama laikyti 18 mėn, tačiau iki to jis jau gali būti metų ir daugiau senumo.

5. Frazė "pirmo šalto spaudimo" visiškai bereikšmė. Tai tiesiog duoklė istorijai, kai aliejaus spaudimas buvo sunkus ir nelabai švarus procesas, o pirmo spaudimo aliejus būdavo švariausias. Dabar šis užrašas tėra reklaminis triukas, panašiai būtų žymėti ant morkų įpakavimo "Be cholesterolio". Kad aliejus taptų extra-virgin, spaudimo temperatūra turi neviršyti 29.4 laipsnių Celsijaus. Nėra karšto spaudimo aliejaus ir taip pat nėra antro spaudimo aliejaus.

6. Nebijokite kepti ar virti aliejuje. Extra-virgin labai stabilus aukštoje temperatūroje, o plačiai paplitusi nuomonė, kad jau prie 120C temperatūros jis pavirsta Trans riebalais - tiesiog mitas. Aukštos kokybės extra-virgin aliejus išlieka stabilus iki 210C, todėl skrudinimas ir kepimas visiškai priimtinas.

7. Nesitikėkite su aliejumi gauti savo Omega-3 riebalų dienos normą. Jei extra-virgin aliejuje yra Omega-3 pėdsakų, tai reiškia, kad jame yra kitų aliejų priedų, greičiausiai rapsų.

Extra-virgin iš tiesų labai naudingas sveikatai, bet visai dėl kitų priežasčių - jis turi visą aibę antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo įvairių ligų, stresų ir kitų aplinkos neigiamų poveikių. Jei aliejaus skonyje jaučiamas truputis kartumo ar pipiro skonio - tai būtent dėl antioksidantų polifenolių. Faktiškai, šios savybės maistui prideda pilnumo ir kompleksiškumo, o tai tiesiog nuostabu!